JABLKOVÝ KOLÁČ S LÍSTKOVÉHO CESTA

24.09.2023

Dnes v blogu sa s Vami podelím o to, ako som po prvý krát v živote upiekla nejaký koláč. Moja vášeň je varenie a pred pečením som vždy mala rešpekt a pretože už dávnejšie ma to lákalo, tak som sa dnes konečne odhodlala. Na začiatok som si vybrala niečo jednoduché. Čo určite zvládne aj začiatočník. A kedže sa mi koláčik podaril, prikladám aj fotorecept ak by chcel niekto túto dobrotu vyskúšať.

POTREBUJEME :

  • 400 g lístkové cesto
  • 6 ks    jabĺk
  • 50 g   maslo
  • 150 g  trstinový cukor
  • 1 PL    zlatý klas 
  • 1 bal.   vanilkový cukor
  • 1 ČL    škorica mletá
  • 1 dcl    olej 
  • 1 ks     vajíčko
  • 1 dcl    voda 

POSTUP :

Jablká 6 ks ošúpeme zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Maslo 5 g rozpražíme v hrnci.

Pridáme trstinový cukor 150 g a necháme pekne skaramelizovať do hneda. Keď sa nám trstinový cukor skaramelizuje vysypeme jablká, a premiešame . Po chvíli prilejeme 1 dcl vody. Pridáme 1 PL zlatý klas na zahustenie, 1 ČL škoricu, 1 bal. vanilkový cukor a chvíľu povaríme, aby sa z toho spravil taký mazľavý puding. 

Lístkové cesto rozvaľkáme a vložíme ho do olejom vymastenej formy o priemere 28 cm . Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky a neskôr ho použijeme na vrch koláča. Cesto vo forme vidličkou popicháme. 

Rovnomerne navrstvíme jablkovú zmes . Nakrájané pásiky prepletieme na povrch koláča. Povrch cesta potrieme vajíčkom, a vložíme na cca 20 minút do vyhriatej rúry na 200 °C .

 Po upečení necháme vychladnúť, aby sa dal koláčik dobre krájať . Dobrú chuť. 

 


 BONBELLA SLOVENSKO

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky